CALL FOR CARTOONS!

Versi Bahasa Indonesia

PENGANTAR:
Tidak semua acara televisi atau siaran radio menyajikan informasi pendidikan. Informasi tersebut cenderung dikemas sesuai dengan kepentingan industri. Bahkan, tidak jarang media televisi dan radio digunakan untuk kepentingan kelompok atau orang tertentu. Ada juga yang menampilkan tayangan kekerasan, menyinggung etnis, ras, agama dan antarkelompok (SARA), dan banyak lainnya yang berkonotasi negatif.

Padahal, di Indonesia ada UU No. 32/2002 tentang Penyiaran yang mengamanatkan bahwa isi siaran harus mengandung informasi, pendidikan, hiburan, dan manfaat untuk pembentukan intelektualitas, watak, moral, kemajuan, kekuatan bangsa, menjaga persatuan dan kesatuan, serta mengamalkan nilai-nilai agama dan budaya Indonesia.

Untuk mendorong terwujudnya siaran yang sehat, perlu melibatkan masyarakat luas untuk mengawasi konten siaran. Sebagai bentuk kampanye, Komisi Penyiaran Indonesia Daerah (KPID) Jawa Tengah, Indonesia akan menyelenggarakan Pameran Kartun Internasional tentang Literasi Media. Pameran ini juga untuk memperingati Hari Penyiaran Nasional ke-85 (Harsiarnas) di Jawa Tengah, Indonesia.

Panitia mengundang kartunis di seluruh dunia untuk berpartisipasi dalam pameran ini.

TEMA: “Bijak Memilih Tayangan Televisi dan Siaran Radio”

DEADLINE: 2 Mei 2018

PAMERAN: 6 Mei 2018

KRITERIA KARYA:
1. Pameran kartun ini dapat diikuti oleh kartunis dari seluruh dunia.
2. Teknik bebas.
3. Silakan kirim kartun Anda ke: kpidjateng@yahoo.com
4. Ukuran / format file: ukuran minimum: 1 MB; ukuran maksimum: 15 MB; format file: JPG; Resolusi: 300 dpi; Modus warna: RGB. Karya harus aman dan bagus dicetak di atas kertas A3.
5. Setiap kartunis berhak menyerahkan karya maksimal: 5 (lima) kartun.
6. Kartun adalah ide asli kartunis.
8. Peserta akan mendapatkan sertifikat.
7. Hak cipta karya tetap ada di setiap kartunis.
8. Panitia pameran berhak menggunakan karya yang diterima untuk keperluan publikasi, branding dan lainnya yang masih relevan dengan pameran.

APRESIASI:
5 karya terbaik akan mendapatkan sertifikat “KPID AWARD” dan masing-masing hadiah Rp 1.000.000,-

TIM SELEKSI:
1. Abdulloh Ibnu Thalhah (Kartunis, Dosen Seni UIN Walisongo Semarang)
2. Bernard Policarpio Fabro (Kartunis, Pendiri Yoyoy – Satiristang Bisaya, Filipina)
3. Budi Setyo Purnomo (Ketua KPID Jawa Tengah)
4. M Rofiuddin (Komisioner KPID Jawa Tengah)
5. Abdul Arif (Ketua Gold Pencil Indonesia)

INTRODUCTION:
Not all television shows or radio broadcasts present educational information. The information tends to be packaged according to industry interests. In fact, not infrequently the television and radio media are used for the benefit of a particular group or person. There are many also present violent impressions, ethnic offensive, religion race and intergroup (SARA), and many others who connotes negatively.

Actually, in Indonesia Law no. 32/2002 on Broadcasting in mandated, that the content of the broadcast should contain information, education, entertainment, and benefits for the establishment of intellectuality, character, morals, progress, nation power, maintaining unity and unity, and practicing Indonesian religious and cultural values.

To encourage the realization of healthy broadcasts, it needs to involve a community to control the content of the broadcast. As a form of campaign, the Regional Indonesian Broadcasting Commission (KPID) of Central Java, Indonesia will hold an International Cartoon Exhibition on Media Literacy. The exhibition is also to commemorate the 85th National Day of Broadcasting (Harsiarnas) in Central Java, Indonesia.

The committee invites cartoonists around the world to participate in this exhibition.

THEME: “Wisely/Being Wise Choosing Television and Radio Broadcasts”

DEADLINE: May 2nd, 2018

EXHIBITION: May 6th, 2018

THE CRITERION OF WORKS:
1. This cartoon exhibition can be followed by cartoonists from all over the world.
2. Free technique.
3. Please send your cartoon to: kpidjateng@yahoo.com
4. File size / format: minimum size: 1 MB; maximum size:15 MB; file format: JPG; Resolution: 300 dpi; Color mode: RGB. The work must be safe and good to be printed on A3 paper.
5. Every cartoonist is entitled to submit maximum work: 5 (five) cartoons.
6. Cartoons are the cartoonists original idea.
8. Participants will get certificates.
7. The copyright of the work of the contest remains in each cartoonist.
8. The exhibition committee is entitled to use the work received for the purposes of publication, branding and others that are still relevant to the exhibition.

APPRECIATION:
5 best works will get “KPID AWARD” certificate and each gift 1.000.000 IDR

TEAM OF SELECTION:
1. Abdulloh Ibnu Thalhah (Cartoonist, Art Lecturer UIN Walisongo Semarang)
2. Bernard Policarpio Fabro (Cartoonist, Founder of Yoyoy – Satiristang Bisaya, Philippines)
3. Budi Setyo Purnomo (Chairman of KPID Jawa Tengah)
4. M Rofiuddin (Commissioner of KPID Jawa Tengah)
5. Abdul Arif (Chairman of Gold Pencil Indonesia)